מעל 17% מהאוכלוסייה בישראל סבלו לפחות פעם אחת בחייהם מדיכאון קליני. רבים לא ניגשים לטיפול מתאים אך מתוך אלו שכן, ההצלחה יכולה להיות גבוהה מאד כשהיא עומדת על כ-95%. דיכאון משפיע על הפעילות היומיומית, הוא מתבטא בחוסר עניין בפעילויות שבעבר היו מהנות, ירידה בביטחון העצמי, מיעוט אנרגיה ומשפיע על השינה והתיאבון.
אנשים שסובלים מדיכאון יכולים להרגיש שהם בתוך מרה שחורה אך כדאי לדעת כי אפשר להתמודד עם המצב ולשפר את איכות החיים. אנשים אשר מקבלים טיפול מתאים יכולים להתגבר על הדיכאון ולמנוע או להפחית משמעותית את החזרה שלו בעתיד. טיפול בדיכאון מחייב גישה אישית ומותאמת כיוון שלכל אחד יש צרכים ייחודיים והעדפות שונות. במטרה לעבור על שיטות הטיפול המומלצות ליציאה מדיכאון,
המאמר בשיתוף אורי פוקס , מייסד מרכז " בטיפול " לטיפול בחרדות
טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT)
טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT) הוא אחת השיטות היעילות והממוקדות לטיפול בדיכאון ללא שימוש בתרופות. שיטה זו באה לבחון את דפוסי המחשבה וההתנהגות שלנו אשר משפיעים באופן ישיר על הרגשות וההתנהגויות שלנו ביומיום. הטיפול מכיל שני עקרונות מרכזיים, על המטופל ללמוד, להבין ולזהות את המחשבות השליליות שמובילות לתחושת הדיכאון והשני הוא שינוי המחשבות והמעשים למעשיים וחיוביים ליצירת מציאות טובה יותר.
בתהליך, אשר מתבצע בליווי איש מקצוע אך שהמטופל יכול להשתמש בו גם מחוץ לקליניקה, מתפתח דפוס חשיבה חדש המאפשר להתמודד עם קשיים ומצבים מלחיצים בצורה טובה. המטופל לומד להכיר את הדפוסים האוטומטיים שבחייו ושמובילים אותו לתחושות שליליות, הוא לומד לזהות אותם בזמן אמת ומקבל כלים שמאפשרים לו להחליף את התגובה האוטומטית בתגובה מותאמת ויעילה לסיטואציה ולעצמו.
הטיפול כולל שימוש בטכניקות מעשיות כולל חשיפה מבוקרת למצבים שמעוררים תחושות קשות, התמודדות באופן המוביל להפחתת החרדה והדיכאון. טיפול קוגניטיבי התנהגותי מספק כלים מעשיים להתמודדות עם מצבים מעוררי דיכאון, הוא מתחיל בליווי בקליניקה, כולל חשיפה הדרגתית למצבים שמעוררים דיכאון ומצייד את המטופל בכלים שמעניקים לו שליטה, ביטחון עצמי ומגבירים את היכולת שלו ליהנות מהחיים גם מחוץ לקליניקה.
טיפול תרופתי ליציאה מדיכאון
טיפול תרופתי נחשב לאחד האמצעים הנפוצים לטיפול בדיכאון. ישנן תרופות שונות אשר המטרה שלהן היא למנוע את הדיכאון כשאלו יכולות להכיל מעכבי ספיגה חוזרת של סרוטונין או מעכבי ספיגה חוזרת של סרוטונין ונוראדרנלין. תרופות אלו עוזרות לאזן את הכימיה במוח ומתוך כך הן מפחיתות את תחושת הדיכאון. התרופות נחשבות ליעילות מאד בהתמודדות עם תסמיני דיכאון שונים והן משפרות את תחושת הרווחה והיכולת להתמודד עם אתגרי היומיום.
סוג נוסף של תרופות יכולות להיות מעברות מונואמין אוקסידאז או תרופות טריצקליות אשר יכולות להיות יעילות אך דורשות מעקב צמוד בשל תופעות הלוואי שעלולות להופיע. חשוב לדעת כי בכל מקרה שימוש בתרופות ליציאה מדיכאון דורש ליווי רפואי צמוד וכי ההחלטה על מתן התרופות תתקבל לאחר אבחון מעמיק והבנת מצבו האישי של המטופל. בתהליך הליווי יקבעו סוג התרופות והמינון כדי להשיג את התוצאות הטובות ביותר.
במקביל לטיפול התרופתי ההמלצה היא לפנות לטיפול רגשי אשר יכול להיות טיפול קוגניטיבי התנהגותי אך יש שירגישו בנוח גם עם טיפול באומנות, טיפול שכולל תנועה ומגע גופני ושינוי תזונתי.
שילוב בין טיפול תרופתי לבין טיפול קוגניטיבי התנהגותי
שילוב בין טיפול תרופתי לבין טיפול קוגניטיבי התנהגותי יכול להיות יעיל מאד להתמודדות עם דיכאון. במקרה של דיכאון ״קל״ וכשהמטופל עדיין מתפקד, עובד ומבצע את הפעולות היומיומיות, ניתן להתחיל עם טיפול CBT אשר מביא גישה של בחינת המציאות, בדיקת התגובות והחלפת אלו השליליות בחיוביות ותואמות למציאות. במקרה של דיכאון חמור יותר אשר משפיע על התפקוד היומיומי כולל הפסקת עבודה, התבודדות ופעולות שליליות נוספות, יתכן שיהיה נכון להתחיל עם טיפול תרופתי בייעוץ וליווי רפואי מקצועי.
השילוב בין הטיפול התרופתי לטיפול קוגניטיבי התנהגותי יכול להיות מוצלח מאד. התרופות מאפשרות למטופל להפחית את תופעות הדיכאון באופן מידי ולצד זאת CBT מעניק למטופל כלים להתמודד עם סיטואציות שונות בחייו ומעביר אליו את השליטה עליהן. במקרים מסוימים טיפול זה יכול לעזור להפחית את הצורך בתרופות כיוון שהמטופל לומד מה מוביל לדיכאון ומבין כיצד להגיב לכל סיטואציה ולשלוט בה כך שהוא משיג חיים חיוביים וטובים.