במידה רבה, התחום של הפרעות פסיכיאטריות, מחלות נפש והפרעות אישיות, נחשב למעורפל למדי. ההגדרה של מיהו האדם הנורמלי ומיהו האדם אשר חורג מהנורמה מבוססת על קריטריונים סובייקטיביים, תלויי זמן ותלויי מקום.
למרות זאת, ישנם אנשים אשר מוסכם שהתנהגותם החריגה יכולה להיות מאובחנת במידה רבה של צדק בתור הפרעה נפשית או הפרעת אישיות.
לפני שנראה מהן הזכויות אשר מקובל להעניק לאנשים הסובלים מהפרעות אישיות נסביר שאנשים אלה לרוב אינם מהווים סכנה לציבור. במרבית המקרים מדובר על אנשים הסובלים מקווים מסוימים של דרכי התמודדות ותפיסת מציאות אשר גורמת להם לקשיי הסתגלות ברמות שונות ולעיתים גם משתנות.
עבור אנשים אלה שמורות זכויות מגוונות, שנועדו לסייע להם להתמודד בצורה טובה יותר עם מצבם. דבר זה נכון גם עבור אנשים שמסוגלים לקיים חיים נורמטיביים יחסית במסגרת הקהילה וגם עבור אלה שמתקשים יותר לעשות כן.
עבודה במתחם מוגן
הזכות הראשונה בה נעסוק, לגבי אנשים הסובלים מהפרעות אישיות כגון אנשים הסובלים ממצבים של חרדה עמוקה, פוביות, התנהגות כפייתית או אנשים הסובלים מבעיות של תפיסת המציאות הסובבת אותם, היא הזכות לתעסוקה מותאמת.
עבור רבים מחולי הנפש ומהאנשים אשר סובלים מהפרעות אישיות, האפשרות להיקלט בעבודה בשוק החופשי קלושה למדי. לכן, פותחו מספר מנגנונים שיאפשרו להם תעסוקה מכובדת לצרכי פרנסה ולצורך שיפור הביטחון ותחושת ההישג האישי.
מתחמי עבודה מוגנים כאלה כוללים מעסיקים פרטיים וציבוריים, כאשר חלק מהאנשים זכאים לסיוע במסגרת הליך שנקרא סל שיקום מקצועי לנפגעי נפש. סל השיקום מתאים בעיקר לאנשים שכבר החלו בהליך אבחוני מטעם המוסד לביטוח לאומי ואשר נקבעה להם נכות של ארבעים אחוז לפחות, כאשר הרקע לכך הוא נפשי.
במידה וועדת שיקום אשר קיבלה את פרטיו של האדם הפגוע אישרה זאת, יכלול הסל מלבד סיוע בתחום השיקום בעבודה גם אפשרות לקבל חונכות אישית לצורך שילוב טוב יותר בעבודה ובפעילות חברתית.
האבחון בביטוח לאומי
מלבד המעורבות של המוסד לביטוח לאומי בקביעת אחוזי נכות שיאפשרו להיעזר בסל השיקום, קיימת אפשרות לקבלת סיוע נוסף, מותאם אישית, במידה ונקבעו אחוזי נכות ניכרים.
עבור חלק מהסובלים מהפרעות אישיות קשות, תקבע וועדה רפואית של ביטוח לאומי אחוזי נכות גבוהים שמשמעותם היא שיכולתו התפקודית של האדם נמוכה באופן מיוחד. במצבים אלה, ישנה אפשרות לקבלת קצבאות שונות, בהתאם למצב הגופני והנפשי.
במקביל, ישנה אפשרות לקבל אישור לשיקום מקצועי שיכול לכלול מלבד סיוע בהשמה לעבודה מתאימה גם ייעוץ שניתן בידי מומחים וכן ליווי ברכישת השכלה נוספת למעוניינים בכך ולאלה שיכולים לעבור את התהליך בהצלחה.
סיוע במגורים וטיפול רפואי
חלק מהסובלים מהפרעות אישיות יכולים לקבל סיוע גם בתחום של מגורים מוגנים. משמעותם של מגורים מסוג זה הינה שמדובר על מתחמים סגורים או סגורים למחצה, שבהם אמונים אנשי מקצוע, מטפלים וחונכים, על מתן סיוע ותמיכה למתגוררים במקום.
במידה ומדובר על פגוע נפש שנקבעו לו אחוזי נכות תפקודית ורפואית גבוהים בביטוח לאומי, ישנה אפשרות לקבל סיוע במימון של שכר דירה ולעיתים גם בצורה של נקודות זיכוי למשכנתא.
לא נסיים לפני שנדגיש את זכותו של פגוע הנפש לקבל טיפול רפואי ונפשי מותאם אישית. סל הבריאות הממשלתי כולל לא רק טיפולים לאנשים הסובלים מבעיות בבריאות הגופנית. התייחסות קיימת גם לאנשים הסובלים מבעיות רפואיות ורגשיות.
גם בקופות החולים השונות וגם במרכזי ריפוי בקהילה קיימים נהלים למטופלים המאושפזים על רקע נפשי ויש גם התייחסות למצבים שבהם נדרש אשפוז, בין אם מדובר על אשפוז מרצון ובין אם מדובר על מצבים קשים הדורשים אשפוז בכפיה.