נפחת, הנקראת בעגה הרפואית גם אמפיזמה, הינה מחלת ריאות כרונית הנובעת בדרך כלל מחשיפה ממושכת של חומרים כימיים. כמו כן מחלה זו עלולה להתפתח עקב עישון סיבי במשך שנים או חשיפה לזיהום אוויר כבד למעשה, בהליכי נשימה רגילים בועות הריאה מתרוקנות מאוויר בזמן שאנו נושפים והיא חוזרת לצורה המקורית שלה.
אדם אשר חולה בנפחת הריאה מאבד את גמישות הבועות ולכן חלק מתוך האוויר נשאר כלוא בתוך הריאה. מצב זה גורם לשינויים בבית החזה אשר מתפתחים בהמשך לזיהומים ריאתיים ומעמסה על שרירי הלב. בסופו של דבר היחלשות שרירים אלו יכולה להביא לכדי אי ספיקה ותפקוד של פעולת הלב.
תסמינים ודרכי טיפול
בדרך כלל הליך קוצר הנשימה מופיע בצורה הדרגתית בקצב איטי עולה. במטופלים אשר עישנו בצורה מסיבית מדי יום במשך שנים ניתן לראות הופעת תסמינים מקדימים כמו שיעול, כיחלון, קוצר נשימה וצפצופים. כמו כן סימפטומים נפוצים הינם חרדה, דחק, אי אונות קושי להירדם ועוד.
הנפחת יכולה להתפתח בצורה חמורה יותר לכדי זיהומים בדרכי הנשימה, כשלים נשימתיים, והגברת צמיגות הדם. במקרים קיצוניים המחלה יכולה להביא אף למות המטופל.
קצבת נכות מן המוסד לביטוח לאומי בגין מחלת הנפחת
חולה במחלת הנפחת יכול קבלת קצבת נכות כללית בצורת קצבת נכות חודשית. קצבה זו מוענקת במקרה והוכח כי מחלת הנפחת הינה ליקוי גופני אשר פוגע ביכולת ההשתכרות בלפחות 50%. בכדי לקבוע את דרגת אי כושר השתכרות, המוסד לביטוח לאומי עורך ועדה רפואית שתקבע מה אחוזי הנכות הרפואית. לשם כך נעזר המומחה הרפואי בספר המבחנים הרפואיים הקבוע בתקנות הביטוח הלאומי.
ספר זה כולל את רשימת הליקויים והמחלות וקובע אחוזי נכות בהתאם לסוגם, דרגתם ורמת חומרתם. כך בתקנות הנכים (מבחנים לקביעת דרגת נכות) תחת הפרק של מחלות מערכת הנשימה, ישנו תת סעיף העוסק במחלת נשימה עם הפרעה חסימתית בצורה קשה הכוללת אמפיזמה. במקרה זה ניתן לקבל 60% נכות. כמו כן בהתאם לשאר הסעיפים באותו פרק, ניתן לקבל אחוזי נכות נוספים ו/או אחרים במידה וישנם תפקודי ריאה לקויים כתוצאה מן הנפחת.
שיעורי הקצבה הינה קצבה מלאה ליחיד בסך של כ2,300 ₪. כמו כן נכה שנקבעה לו דרגת אי כושר בשיעור של בין 60% ל74% ניתן לקבל גמלה חלקית בהתאם לדרגת אי הכושר. כמו כן
קצבאות נוספות מן המוסד לביטוח לאומי:
במקרים מסוימים ניתן לקבל קצבאות נוספות בהתאם לפרמטרים שנקבעו בתקנות המוסד לביטוח לאומי. כך למשל במקרים של מוגבלות בניידות ניתן לקבל קצבת ניידות, ובמקרי צורך בהשגחה (עד גיל פרישה) ניתן לקבל במקרים מסוימים קצבת שירותים מיוחדים.
זכויות נוספות לסובלים מנפחת
מעבר לקבלת קצבאות שונות מן המוסד לביטוח לאומי, חולי נפחת זכאים לשורה ארוכה של הטבות ממוסדות ממשלתיים במטרה להקל על תפקודם היומיומי. כך למשל חולה נפחת הממשיך לעבוד למרות מחלתו, זכאי לפטור מלא ממס הכנסה (גם לאחר שנפסקו לו אחוזי הנכות בהתאם לעמידה בפרמטרים הקובעים מינימום לזכאות) מרשות המיסים.
כמו כן מבחינת משרד התחבורה ניתן לקבל תג נכה בהתאם לקריטריונים של משרד הרישוי לחולים אלו. חשוב לציין כי רשימת הטבות אלו הינה רשימה חלקית למגוון הטבות של חולי נפחת ולכן מומלץ לבחון בכל מוסד ומקום האם הוא מבצע הטבות עבור חולי נפחת.
בשורה תחתונה
מחלת הנפחת הינה מחלה כרונית נשימתית המתבטאת בתפקוד לקוי של פעילות הריאה. חולים רבים הסובלים מנפחת זכאים לשורה רחבה של קצבאות והטבות מן המוסד לביטוח לאומי בהתאם לרמת חומרת הפגיעה ואובדן כושר ההשתכרות.