עם העלייה בגיל קיימת ירידה טבעית ביכולתן של הריאות לבצע את תפקידן. מצב זה מביא לכך שאנשים מבוגרים רבים סובלים מבעיות נשימה בדרגות שונות. בין הגורמים שמביאים למצב זה ניתן לציין גורמים כגון אוויר מזוהם וחומרים שונים אליהם נחשף האדם, למשל בעבודה.
בין הגורמים הנפוצים ביותר אשר מביאים להרס מהותי של רקמת הריאה, (מצב המכונה נפחת – סוג של מחלת ריאה כרונית וחסימתית) נמצא עישון.
העישון מביא להתפתחות של דלקות ופגיעה ריאתית גם באנשים צעירים יחסית, כאשר הנזק נוצר ביחס ישר לכמות הסיגריות או מוצרי הטבק האחרים שאותם צורך המשתמש.
מכיוון שנפחת הריאות נחשבת למחלה כרונית קשה למדי, זכאים החולים לדרוש זכויות שונות מהמוסד לביטוח לאומי. חלק מאותן זכויות קשורות גם לסיבות שהביאו לפרוץ המחלה. כאשר מדובר על פגיעה שנעשתה במהלך העבודה, למשל, הרי שמדובר על מחלת מקצוע שגוררת פיצויים מתאימים המשולמים באמצעות הביטוח הלאומי.
בין אם מדובר על פגיעה במסגרת העבודה ובין אם לאו, אנשים הסובלים ממחלות ריאה שונות ומנפחת יוכלו לקבל זכויות מגוונות, רפואיות, כספיות ואחרות, אשר מצריכות נקיטה בהליכים שונים שיוצגו להלן.
תובעים את הזכויות
השלב הראשון במיצוי הזכויות הרפואיות המתאימות יהיה לרוב באמצעות פניה למוסד לביטוח לאומי. התהליך, שדומה בעיקרו לזה המתרחש בתביעה של חברות ביטוח פרטיות, מחייב מילוי טפסים מתאימים להכרה במצב של נכות. לטפסים הללו יש לצרף את כל המסמכים הרפואיים הרלוונטיים, לרבות סיכומי אשפוז במידה וקיימים.
במידה ומדובר על חשד למצב של פגיעה או תאונה בעבודה, יש למלא תביעה מתאימה להכרה במצב כזה. חשוב להבין שפגיעה בעבודה, למשל במידה שהייתה חשיפה לחומרים חריפים וללא אמצעי הגנה מספקים, תאפשר קבלה של זכויות ייחודיות כגון טיפולים רפואיים במימון הביטוח הלאומי, קבלה של פיצויים מוגדלים ואף אפשרות לתשלום פיצויים לקרובי המשפחה במידה והחולה נפטר.
כאשר לא מדובר על פגיעה בעבודה, התהליך לא יכלול רופא תעסוקתי אולם יהיה צורך להתייצב מול וועדה רפואית מקצועית.
וועדה רפואית זו תקבע האם ליקויי התפקוד של החולה יצדיקו רישום של נכות תפקודית שמשמעה פגיעה ביכולת לעבוד. במידה ונקבעה ירידה ביכולת של מעל חמישים אחוז, בליווי נכות רפואית משמעותית, יהיה זכאי החולה לקבל הכרה כנכה כללי.
קצבאות וזכויות אחרות
עבור חולים הסובלים ממצב של נפחת הריאות ישנן זכויות שונות, בהתאם למצבם הרפואי, לגילם וליכולת התפקוד. בין היתר ישנה אפשרות לקבל:
- קצבת נכות כללית – משולמת אחת לחודש, לתקופה זמנית או לצמיתות, בהתאם למצב החולה. גובה הקצבה אינו קבוע והוא תלוי בגיל החולה, במקורות ההכנסה, במספר הנפשות של התלויים בו, בגובה אחוזי הנכות ועוד.
- קצבת נכות מוגדלת – למי שנקבעה קצבת נכות גבוהה במיוחד, ישנה אפשרות לקבל תוספת לקצבת הנכות.
- פטור מתשלומים לביטוח לאומי – חלק גדול מאוכלוסיית הנכים זכאים לפטור מתשלום ביטוח לאומי.
- קצבאות נוספות מיוחדות – נכים הסובלים מנפחת עשויים להימצא זכאים לתוספות שונות, למשל במידה והם תלויים בעזרתו של אדם אחר לצורך ביצוע פעולות יום יום. בנוסף, יש הזכאים לתוספת של שיקום מקצועי, על פי הקריטריונים.
חשוב לציין שמימוש הזכויות בביטוח לאומי אינו בא על חשבון הזכויות שנרכשו באופן פרטי. אנשים אשר רכשו מבעוד מועד ביטוח רפואי פרטי או ביטוח משלים (שב"ן) יכולים להגיש תביעה לצורך טיפולים רפואיים מעבר לסל הבריאות וכן לצורך קבלת סכומי כסף בצורה של פיצוי או קצבה.
עוד נזכיר שני שהוכר כנכה מטעם ביטוח לאומי יוכל לממש זכויות גם מול רשויות המס (פטור ממיסים עד לתקרה), רשויות מקומיות (הנחה בארנונה) וזכויות רבות נוספות.