בישראל של שנת 2014 ישנם כ-25,000 איש המוגדרים כעיוורים, כאשר הגדרתו של אדם כעיוור דורשת כי יעמוד לפחות באחד מקריטריונים אלו:
- חוסר ראייה מוחלט
- חדות ראייה של 3/60 או פחות, וזאת בעין הבריאה יותר.
- זווית ראיה מרבית שאינה עולה על 20 מעלות, וזאת בעין הבריאה יותר.
מטבע הדברים, העיוורון, אשר יכול להיווצר באופן מולד או להתפתח במהלך חייו של אדם, מגביל במידה ניכרת את היכולת להתנהלות עצמאית במהלך חיי היום יום, ובמידה חסרת תקדים.
בשל כך, החוק בישראל מכיר בזכאותם של הסובלים מעיוורון ליהנות משורה של זכויות והטבות מהמדינה, כאשר על מנת לעשות זאת עליהם בראש ובראשונה להצטייד בתעודת עיוור, המונפקת מטעם משרד הרווחה.
מהן הזכויות המגיעות לעיוורים?
ביטוח לאומי
אדם המחזיק בתעודת עיוור, אשר הוגדרו לו אחוזי נכות ברמה של 80% ומעלה, זכאי ליהנות מקצבת נכות כללית בשיעור של 100%, וזאת מטעם המוסד לביטוח לאומי.
בנוסף, ובמידה והעיוור מוגדר כבעל אחוז נכות של 90% או יותר, ומתגורר לבדו או עם בן זוג עיוור, הוא זכאי גם ליהנות מקצבת שירותים מיוחדים, הניתנת אף היא מטעם המוסד לביטוח לאומי.
העיוורון נגרם כתוצאה מתאונת עבודה
מטבע הדברים, תאונות שונות נוטות להתרחש, בבית כמו גם מחוצה לו, וזאת גם במסגרת מקום העבודה, בו אנו מעבירים שעות רבות מדי יום.
אף כי מרבית תאונות העבודה מוגדרות כ"קלות" יחסית, הרי שבמקרים חריגים תאונת עבודה עלולה להוביל לנזק בריאותי משמעותי לנפגע, ואף לעיוורון חלקי או מוחלט.
בשעה שכתוצאה מתאונת עבודה, איבד מי מהעובדים את מאור עיניו, באופן חלקי או מלא, הרי שמדובר בעילה להגשת תביעה משפטית כנגד המעסיק, אשר יחויב בתשלום פיצויים גבוהים לטובת הנאשם. זאת מאחר והמעסיק מחויב לספק לעובדיו סביבת עבודה בטוחה, ובמידה והתרשל בכך הדבר מהווה עילה לפסיקת פיצויים, אשר שיעורם נקבע בהתאם לחומרת הפגיעה.
חשוב לזכור ולהדגיש, כי אף שפיצויים אלו לא תמיד יוכלו לסייע בהשבת מאור עיניו של העובד, הרי שהם יאפשרו לו להמשיך ולהתנהל במהלך חיי היום יום, וכן להבטיח פרנסה ראויה לו ולמשפחתו.
מסיבה זו, חשוב שלא להסס, ולפנות לעורך דין המתמחה בתחום תאונות העבודה וזאת קרוב ככל הניתן למועד התאונה.
הטבות נוספות
בנוסף לקצבאות אלו, כל אדם מעל גיל 18, המוגדר כעיוור שלא כתוצאה מתאונה עבודה, ועיוורונו החל טרם גיל היציאה לפנסיה, זכאי גם ליהנות מסיוע כספי מיוחד, המוכר בשם דמי ליווי לעיוורים.
מטרתו של סיוע זה הוא להקל על העיוור להשתלב בקהילתו, כאשר היקף דמי הליווי נקבע בהתאם למצבו הרפואי של העיוור, וכן לאופן התנהלותו היומיומית.
בנוסף לתשלומי הקצבאות, כל אדם המוגדר כעיוור זכאי גם ליהנות משורה ארוכה של הטבות נוספות, אשר נועדו להקל על התנהלותו היומיומית. בין אלו ניתן למנות:
- שיקום מקצועי חינם הניתן מטעם משרד העבודה והרווחה, ולרבות שירותי השמה ומעקב אחר אופן ההשתלבות בעבודה.
- זכאות לקבלת כלב נחיה ללא תשלום לפרק זמן מוגבל או לצמיתות. בנוסף, ייהנה העיוור מקצבה כספית למימון ההוצאות השוטפות של הכלב.
- פטור מתשלום בגין נסיעות בתחבורה ציבורית עירונית, או ברכבת ישראל. בנסיעות בין עירוניות העיוור ומלוו זכאים להנחה של 50% ממחיר הנסיעה.
- סבסוד והחזר כספי בגין עזרי הליכה בהם העיוור נדרש לעשות שימוש.
חשוב לזכור, כי מדובר אך ברשימה חלקית, כאשר לצורך קבלת הרשימה המלאה של ההטבות המוקנות לעיוור, ניתן ומומלץ לפנות לגורמי משרד העבודה והרווחה לבירור הפרטים המלאים.