זכויות חולי פוליציטמיה

מלאו את הפרטים ונחזור אליכם מיד

זכויותפוליציטמיה היא מחלה כרונית שגורמת לעודף בכדוריות דם אדומות, בטסיות דם וגם בתאי דם לבנים מעבר לנורמה.

כדוריות דם אדומות נוצרות במח העצם, כאשר מנגנון הורמונלי מאזן ומפקח על הייצור והפירוק שלהן. אצל חולי פוליציטמיה מנגנון הפיקוח ההורמונאלי משתבש בגלל שינוי גנטי, והם סובלים מעודף בכדוריות הדם האדומות בשל תקלה זו. ההורמון מופרש בעודף מהכליה ומהכבד והוא מעודד יצירת יתר של כדוריות אדומות.

סוגים של פוליציטמיה

עודף של כדוריות דם אדומות עלול לגרום לצפיפות של הדם, פקקת בורידים, שבץ, סיבוכים נלווים, וכולי. למחלה יש מספר סוגים: הסוג הראשון של פוליציטמיה מכונה 'פוליצטמיה ורה' נחשבת למחלת כרונית ללא טיפול שנגרמת בגלל שינוי גנטי בייצור כדוריות הדם האדומות, ועשויה להפוך לקטלנית במקרים מסויימים. מדובר במחלה שאינה שכיחה, ורוב החולים בה הם מעל גיל 40.

סוג שני של המחלה, מכונה פוליציטמיה משנית, ובה הייצור המוגבר של כדוריות הדם נובע ממחסור בחמצן עקב מחלות ריאה כרונית או מחלות לב. כדוריות הדם שקיימות לא מעבירות איתן מספיק חמצן לתאים, ואז נוצרות כדוריות דם נוספות.

הסוג השלישי של המחלה הוא פסבדו פוליציטמיה שנוצרת בגלל מחסור בפלסמה.

אבחון ותסמיני המחלה

אבחון המחלה מתבצע באמצעות בדיקות דם, ספירות דם, בדיקות מח עצם באמצעות ביופסיה, והדמייה של הטחול.

המחלה מתבטאת בכאבי ראש, חולשה, תופעה של גרד, חולשה בגפיים או אפילו שיתוק, עייפות, טרומבוזה, דימומים, ירידה במשקל, סחרחורות, הגדלת הטחול וכו'. קיימת סכנה לקרישי דם וסכנת חיים בשל חסימת כלי הדם.

טיפול במחלה

הטיפול הוא באמצעות מעקבים של ספירות דם ובעיקר הקזת דם כדי להפחית את מספר תאי הדם האדומים. כמו כן החולים במחלה מקבלים טיפולים תרופתיים בתרופות שמעכבות ייצור של תאי דם אדומים ואחרים, אספירין כדי למנוע צמיגות, צפיפות הדם, וכן קרישי דם. לעיתים צריך גם לכרות את הטחול. מטרת הטיפול היא להפחית סיכון לאוטם כתוצאה מקרישי דם.

זכויות בביטוח לאומי ובמוסדות נוספים

מחלת הפוליציטמיה היא מחלת דם שמוכרת על ידי הביטוח הלאומי. המחלה עלולה לפגוע ביכולת של החולה לתפקד ולהשתכר וכן לפגוע באיכות החיים שלו. החולים במחלה יהיו זכאים לקביעת אחוזי נכות לפי חומרת המחלה, הצורך בהקזות דם, והטיפולים התרופתיים.

קיצבת נכות כללית

חולה במחלה יקבל קצבת נכות כללית במקרה שהוא איבד 50% ויותר מיכולתו לעבוד. החולה צריך להוכיח שהשתכרותו פחתה בגלל המחלה. כמו כן במקרים מסויימים יקבלו החולים גם תוספת תלויים.

עקרת בית שאיבדה 50% מיכולתה לתפקד תקבל קצבת נכות.

גמלת הנכות ניתנת לאחר שנקבעת דרגת הנכות. הגימלה ניתנה לאדם שחלה, שהוא תושב ישראל וגילו מעל 18 שנים ועד גיל פרישה. דרושה דרגת נכות לפחות של 60% בגלל הליקוי הגופני, וכן נדרש העדר יכולת השתכרות.

גמלת נכות כללית תשולם רק לחולה שבשל הבעיה הרפואית שלו כושר השתכרותו נפל מ- 50%. גובה הגמלה נקבע לפי השכר שקיבל הנכה כשהיה מסוגל לעבוד, לפי מספר התלויים בו, ולפי מספר ילדים במשפחה.

שיקום מקצועי

חולי שנקבעו לו לפחות 20% נכות, יעבור שיקום מקצועי, ויקבל הכוונה וסיוע בהשתלבותו בעבודה לפי יכולתו.

הנחות בתשלומים

חולים שנקבעו להם אחוזי נכות יקבלו הנחות בבזק, ובארנונה, וכן הנחות ברכישת תרופות לאחר צריכה של 6 חודשים ויותר ברציפות.

קצבת ניידות

כאשר החולה במחלה נפגע בגפיו והוא מוגבל בהתניידותו, הוא זכאי לקבל קצבת ניידות לכיסוי הוצאותיו. כמו כן יקבל הלוואות בקניית רכב, פטור ממס ברכישת רכב, קיצבה חודשית לאחזקת רכב, תווי חניה לנכה, פטור מתשלום של אגרת רכב שנתית, הנחות בתחבורה ציבורית, וכו'.

הטבות מס

חולה שנקבעו לו 100% נכות יקבל פטור מתשלומי מס. במקרה של אחוזי נכות נמוכים יותר יקבל החולה הטבות בתשלומי המס. הפטור יכול שיהא גם רטרואקטיבי.

אל תוותרו על הזכויות שלכם, התקשרו עוד היום! 
השאירו לנו את הפרטים שלכם ונסייע לכם בהקדם האפשרי

073-3753264 דילוג לתוכן