מהי רשלנות רפואית?

מלאו את הפרטים ונחזור אליכם מיד

רשלנות רפואיתהמושג המשפטי רשלנות רפואית מתייחס לסיטואציות בהן נגרם לאדם נזק גופני, נפשי או כלכלי בעקבות טיפול רפואי, מכל סוג שהוא, או במסגרת טיפול רפואי. הגורם הרפואי יכול להיות בכל תפקיד בסקאלה הרפואית מאחות, ללבורנט ועד למנתח.פעמים רבות לאנשים שנפגעו ממעשה רפואי רשלני קשה להבין אם אכן נגרמה רשלנות רפואית במקרה שלהם, ולעיתים אנשים כלל לא מודעים לכך שלפגיעתם יכולות להיות השלכות משפטיות שיזכו אותם בפיצוי כספי שיוכל לעזור להחלמתם.

מלבד העובדה כי אם נגרם נזק ממשי לתפקוד היומיומי אשר לא מאפשר למטופל לעבוד למשל, או שמדובר בפגיעה מתמשכת שקרתה במהלך העבודה – הוא רשאי לפנות לביטוח לאומי ולהילחם על זכויותיו הרפואיות כאזרח במדינה המשלם לביטוח לאומי במהלך החיים.

כלומר, תביעה על רשלנות רפואית אינה קשורה לפנייה דרך ביטוח לאומי אך הנפגע יכול, בנוסף לתביעות השונות לביטוח הלאומי, לתבוע גם את הרופא או את הצוות מטעמו בשל רשלנות רפואית ואף להוכיח קשר ישיר בין הפגיעה לרשלנות אשר הובילה בסופו של דבר לאובדן כושר עבודה או מקרים דומים לכך.

התנאים להיווצרות רשלנות רפואית

ישנם שלושה תנאים לביסוס עילת תביעה ברשלנות רפואית:

  1. טיפול רפואי רשלני: ההגדרה של טיפול רפואי רשלני היא חריגה של גורם מטפל מהסטנדרט הזהירות שבו היה נוהג רופא סביר. מכך, צריך להוכיח שבאותן הנסיבות רופא סביר, מאותו התחום הספציפי ובאותה העת, היה נוהג אחרת ומכך שהרופא הרשלן הפר את חובת הזהירות.
  2. נזק: יש להוכיח את הנזק שנגרם למטופל.
  3. קשר סיבתי בין הרשלנות לבין הנזק: יש להראות שהנזק הוא תוצאה של הטיפול הרפואי שהעניק אותו גורם מטפל.

שלושת התנאים האלו הם תנאים מצטברים, לכן במצבים בהם הגורם הרפואי התרשל אך לא נגרם נזק למטופל לא יהיה ניתן לבסס עילת תביעה משמעותית.

חוות דעת רפואית

בכל תביעת רשלנות רפואית יש להציג בפני בית המשפט חוות דעת של רופא מומחה בתחום הנזק הספציפי שנגרם למטופל. חוות הדעת של המומחה באה למעשה להציג את הרופא הסביר והיא מסבירה מדוע ללא המעשה הרשלני של הרופא המטפל לא היה נגרם למטופל נזק, או נזק נוסף.

הסיבה לכך שחוות דעת רפואית היא הכרחית היא שמאחר והאדם הפשוט, עורך הדין והשופט לא מכירים את התחום הרפואי על בוריו ועל כן בכדי לסתור את טענותיו של הרופא המטפל יש להביא חוות דעת של מומחה מאותו התחום שיוכיח את הרשלנות.

כפי שצוין לעיל, לכל תחום פגיעה יש להביא מומחה מתאים, על כן אם מדובר ברשלנות רפואית בהריון יש להביא מומחה לגניקולוגיה, במקרה של רשלנות בניתוח פלסטי יש להביא חוות דעת של מומחה לכירורגיה פלסטית וכדומה.

איך מתחילים?

אתם וודאי מכירים את המשפט: "כשיש ספק אין ספק", לכן ברגע שאתם מבינים שייתכן שטיפול רפואי רשלני אחראי לנזק שנגרם לכם פנו לעורך דין המתמחה בתחום הפגיעה הספציפית. ההבנה וההכרה בכך שייתכן שהתרחשה רשלנות רפואית היא השלב הראשון.

עורך הדין הוא בעל המקצוע אשר יוכל לבחון אם התרחשה רשלנות רפואית ואם יש בידכם עילת תביעה שתניב פירות. מי שיכול להתחיל את ההליך המשפטי בתביעות רשלנות רפואית הוא אותו מטופל שהנזק נגרם לו, עיזבון ושארים של מנוח והורים או אפוטרופוס של קטין.

הטיפול המשפטי

בחירה נכונה של עורך דין ללא ספק תשפיע על תוצאת התביעה שלכם ולכן עליכם לבחור בקפידה את מי שייצג אתכם. בפגישת ההיכרות אל תהססו לשאול שאלות ולבקש הוכחות להצלחות משמעותיות בתחום הנזק הספציפי למקרה שלכם. בנוסף, חשוב מאוד שתהיה תקשורת טובה ושיתוף פעולה פורה כדי לבסס את התביעה בצורה מוצקה ומוצלחת.

חשוב לדעת שרוב עורכי הדין בתחום של תביעות רשלנות רפואית אינם גובים שכר טרחה מראש, אלא הם מקבלים את שכרם כנגזרת באחוזים מסכום הפיצוי שיקבע בית המשפט.

ניתוחים מיותרים מתרחשים לעיתים, ויש הסבורים כי הם מתרחשים לעיתים קרובות מידי, כשהתוצאות קריטיות ובמקרים חמורים אינן הפיכות. מקרים אלו מתבררים, למרבה הצער, רק לאחר הנזק הנגרם כתוצאה מהניתוח, כשהמטופל הנפגע מבין כי עבר ניתוח מיותר וכי ניתן היה לטפל במצבו בחלופה טיפולית שאינה כירורגית, כגון טיפולי מעקב, טיפולים תרופתיים, טיפולים אלטרנטיביים המשולבים עם טיפולים קונבנציונאליים, או עם הפניה למומחה.

במקרים אחרים, רק במהלך הניתוח מבין המנתח כי לא קיימת הצדקה לביצוע ההליך הפולשני וכי הוא בוצע כתוצאה משיקול דעת שגוי, כמו למשל במקרה של ניתוח להסרת ציסטה, כשרק במהלכו מתברר כי לא קיימת כל ציסטה בגוף המטופל.

למותר לציין כי מטופלים שעברו הליכים כירורגיים מיותרים יכלו להימנע מנזקים וסבל רבים, אך חמורים מכך הם מקרים בהם רופאים מבצעים הליכים כירורגיים מיותרים ביודעין, כשהם מבינים ומכירים בכך שקיימת חלופה מומלצת שאינה פולשנית. מקרים אלו הם נושא לתביעות בגין רשלנות רפואית.

התפתחות הטכנולוגיה הרפואית מאפשרת ביצוע הליכים רבים באופנים שאינם פולשניים למרבית המחלות או המקרים. אם בעבר ניתוח היה האופציה היחידה כמעט, למרות הסיכונים, הרי שכיום קיימות אפשרויות טיפול רבות כגון טיפולי מעקב או טיפולים תרופתיים.

דוגמאות לביצוע ניתוחים מיותרים

בהתאם לנהלים, לפני ביצוע ניתוח מבצע הרופא בדיקת הדמיה המצביעה על מצבו הרפואי של המטופל, כגון פריצת דיסק בעמוד השדרה, גידול במקום כלשהו בראש או ציסטות ממאירות או שפירות.

את ההדמיה מבצעים בהתאם לתסמינים אותם מפרט המטופל, והבדיקה נועדה לקבוע את אפשרות הטיפול. רופאים נדרשים לשקול ולבחון היטב את כל אפשרויות הטיפול העומדות לרשותם ולבחור באפשרות ניתוח רק כאשר קיימת הצדקה מוכחת להליך.

כל אדם בר דעת מבין כי הליכים כירורגיים נושאים סיכונים ותופעות לוואי מורכבות כגון בניתוחי ראש או ניתוחי עמוד שדרה, כך שיש לשקול היטב את כל האפשרויות החלופיות, לבחון את שיקולי הבעד והנגד, ואף לבצע בדיקות נוספות או בדיקות חוזרות ונשנות, במקרה של כל ספק, ולו הקל ביותר.

כך, למשל, במהלך ניתוח ראש מיותר מסיר המנתח גידול שומני מסוג מנינגיומה, שמתפתח במוח או בקרומי עמוד השדרה. חלק מהאנשים יכולים לחיות ולתפקד עם גידול מסוג זה ללא בעיה רפואית מורכבת, אך במקרים אחרים אין אפשרות אחרת מלבד ביצוע ניתוח להסרת הגידול, כשהוא גורם לסכנת חיים ממשית או ליקויים קוגנטיבים. כך שכל מקרה צריך להיבחן לגופו ורק אם וכאשר נבחנו כל החלופות הקיימות, כולל החלופה שלא לבצע כל טיפול, ועדיין המסקנה הברורה היא כי אין מנוס מטיפול כירורגי, ניתן לבצע אותו.

הגורמים לביצוע ניתוחים מיותרים

רופאים מבצעים הליכים פולשניים מסיבות רבות ושונות, החל משיקולים כלכליים, במיוחד בעולם הרפואה הפרטית, ועד למקרים חמורים יותר של חוסר מקצועיות או שיקולים אחרים שיכולים להיות כל דבר מלבד שמירה על בריאות מקסימאלית של המטופל.

אלו הם מצבים חמורים, ובמקרה בו אדם עבר ניתוח מיותר, כפי שנקבע בחוות דעת שנייה או על ידי רופא אחר שבחן את המקרה, וכתוצאה מההליך הפולשני נגרם לו נזק רפואי או סיבוכים רפואיים, יש להתייעץ עם עורך דין המתמחה בדיני הרשלנות הרפואית על מנת להבין את זכויותיו, את האפשרויות העומדות בפניו, ולקבל את הפיצוי הכספי, הגבוה בדרך כלל, לו הוא זכאי.

לסיכום

כאשר עולה בכם המחשבה שייתכן שהפגיעה קרתה לכם או לאדם יקר לכם בעקבות רשלנות רפואית פנו לעורך דין לקבלת ייעוץ מקצועי. שמרו את המסמכים הרפואיים שיש בידכם, אך אל תחששו שאין בידכם מספיק, עורך דין מיומן ידע למצוא את רוב המסמכים הדרושים ויעשה עבורכם את רוב העבודה.

כמו כן, חשוב לומר שוב, כי לתביעת רשלנות רפואית אין קשר לביטוח לאומי והיא צריכה להיעשות כאמור, בעזרת עורך דין מומחה לרשלנות רפואית אשר יוכיח כי אכן קיים הקשר.

שמרו על עצמכם והתמקדו בהחלמה מהירה.

אל תוותרו על הזכויות שלכם, התקשרו עוד היום! 
השאירו לנו את הפרטים שלכם ונסייע לכם בהקדם האפשרי

073-3753264 דילוג לתוכן